HTML

Bevándorlók - mellettünk

Magyarországra érkező bevándorlók életéről: hogyan főznek, miként őrzik kultúrájukat, hogy látnak minket, egyáltalán: hogy érzik magukat?

Írj és nyerj!

Írd meg te is élményeidet bevándorlókkal kapcsolatos élményeidet, és nyerj utazást! Részletek

Friss topikok

  • benjamin5: Örülök hogy megtaláltam ezt a blogot.:) (2011.12.02. 17:33) Kis hazánk és a bevándorlók
  • orsful: Egyszerűen taszító az írása. A bejegyzés pedig csapongó és stílustalan. Nem is tudom, hogy szánom ... (2011.11.23. 13:28) Bevándorlók mellettünk.
  • Akszin: @volánrulz: ????????, Van x számú bevándorló. Abból y számú simán beilleszkedik , n számú meg nem ... (2011.02.23. 23:34) Bevándorlók mellett

Tudással egy toleránsabb társadalomért

2011.02.22. 22:51 Akszin

Bevándorlók mellett

Címkék: bevandorlok mellettunk

Napjaim elég bezártan telnek, emberekkel csak akkor találkozom, amikor heti rendszerességgel kórházba megyünk A. nénivel.

Marco, Enzo, Habib taxisofőrök. Olasz, török származásúak.

Az ápolónők, Verena - lengyel, Hattice - török, Alexandra - görög, Oksana, a pedikűrös orosz, Alexander, a masszőr lengyel. A kórházban a takarítónők külseje indiai, pakisztáni származást sejtet. Nem beszélve az idősgondozásban oroszlánszerepet játszó lengyelekről, magyarokról, románokról, ukránokról, lettekről… Útközben néha megállunk a „Töröknél”, vásárolni, a Török ugyanis egy boltot jelöl A. néni tájszólásában.

Néha nézzük a tévében a „Deutschland sucht den Superstar” című – a Megasztárra hajazó – tehetségkutató szuperprodukciót. Attól eltekintve, hogy a zsűri egyik tagja, Dieter Bohlen – van-e, ki e nevet nem ismeri? – legalább olyan arrogáns és nagyképű, mint NagyFeró, és énekelni valószínűleg kevésbé tud, mint egyik másik versenyző – mindig megdöbbenek, amikor éjfekete bőrű vagy rasztahajú, netán keleti vonású arcokat hallok tökéletes németséggel megszólalni.

De hol vannak a németek?

Nos, ők amolyan német precizitással kitaláltak a jelenségre egy csodálatosan nyakatekert, ám a „Landwirtschaftsaustellung”-nál kicsit könnyebben kiejthető szakszót: MIGRATIONSHINTERGRUND

A 81 milliós Németországban 17 millió ember rendelkezik „Migrationshintergrund”-dal. Azaz minden ötödik német maga vagy valamelyik közvetlen felmenője külföldi. Míg a 65 felettieknek mindössze 8-9 %-a rendelkezik bevándorló háttérrel (Migrationshintergrund), addig a 35 év alattiaknak már 27-28 %-a.

Az  5 év alatti gyerekek egyharmada bevándorló szülőktől származik.

Ezek után miről beszélünk mi, Magyarországon?

Az tény, hogy a német konyhának jót tett a multikultúra. És nem csak abból a szempontból, hogy a világ összes országának éttermei megtalálhatók a nagyobb városokban, hanem azért is, mert a új fűszerekkel, ételekkel gyarapodtak a német otthonok is: a "generálszósz" ideje, úgy tűnik, végleg leáldozott.

A Németországban született, bevándorló háttérrel rendelkező gyerekek nagy többsége minden gond nélkül beilleszkedik, átveszi a német szokásokat.

Gondjaik legfőképpen a törökökkel vannak: Európa többi országához hasonlóan itt is van egy viszonylag széles muszlim réteg, amelyik nem hajlandó feladni szokásait, mecsetek épülnek a gótikus, barokk templomok mellé, a nők - ha nem is csadorban, de - fejkendőben járnak, jellegzetes viseletüket nem hajlandók levetni. Gyerekeiket is az iszlám szigorú szabályai szerint nevelik, és többnyire egymás közt akarják házasítani őket.

No, velük a németek se nagyon tudnak mit kezdeni, de szerintem megéri/megérné figyelemmel kísérni a próbálkozásaikat, amivel megoldani igyekeznek ezt a számukra is egyre súlyosabb problémát, mivel kicsit előbb szembesültek vele, hátha előbb lesz ötletük is.

Addig már eljutottak, hogy költöttek egy versikét, amelyben multikulti mellett nagyon hathatós példákkal érvelnek:

Dein Auto japanisch, dein Wodka russisch, deine Pizza italienisch, dein Kebap türkisch, deine Demokratie griechisch, dein Kaffee brasilianisch, deine Filme amerikanisch,  dein Urlaub spanisch, kroatisch, albanisch und türkisch, deine Zahlen arabisch, deine Schrift latein .. und du sagst immer noch Ausländer raus ? 

(A németül nem tudók kedvéért: Urlaub: szabadság, kroatisch: horvát, Zahlen: számok, Schrift: írás, Ausländer: külföldiek, raus: kifelé)

További véleményeket olvashatsz a Bevándorlók – Mellettünk blogon

 

 

 

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mellettunk.blog.hu/api/trackback/id/tr412682166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommygun 2011.02.23. 11:12:39

uhh ez nagyon gyenge, bocs

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2011.02.23. 11:38:31

Ezt a modellt akárki akármit mond nem Európára szabták, és nem is illik Európára. Európában igazi, és eredeti értelemben vett nemzetek vannak. A francia legyen francia, a német német, a lengyel negyel, a magyar meg magyar. Ezt szép lassan, az übertoleráns nyugatiak is kezdik belátni, igaz, hogy nem jutnak a valódi megoldásig, hogy ti. pusztán a tüneti kezelés, meg CSAK az ún. szélsőségesek lemetszegetése önmagában nem elég, az egész modell önmagában véve, alapelemitől fogva bukott, rossz és káros. A nyugati demokráciáknak vissza kéne térni ahhoz a felfogáshoz, rendhez, amint, ahogy nagyjából az 50-es években volt: De Gaulle, Adenauer, Eisenhower stb., amikor még nem fertőzte meg a különböző újbalos, 68as, frankfurti iskolás, kisebbségimádó, buzifelvonulásista szar.
Írjátok be a youtubera pl., hogy "Harte Schule", nekem az a kép tetszik.
Na, lehet középkorizni meg nácizni...

Johnny Tinenbalm 2011.02.23. 11:52:58

"multikulti ist gescheitert" - mondta németország kancellárja

/thread

ugyanitt tegyétek már nyilvánossá plíz mennyi pénzt vesztek fel a vezető politikusok által is lejárt szavatosságúnak minősített ideológia propagálásáért

TOLVAJ BANDA

Vkat118 2011.02.23. 11:59:22

Na igen ez a másik, a multikulti sok mindenben működik (pl. gasztronómia, party, szex stb.)De a tartós együttélés radikálisan más kultúrákkal nem, főleg olyan agresszív irányzattal, mint a muszlim. El kell ezt felejteni, a totális liberalizmus kora mind gazdaságilag mind társadalmilag lejárt.

darnmarquee 2011.02.23. 12:03:06

jó poszt! egyetértek! a trolloknak meg: get a life! örülök, hogy itt élhetek németországban. még ha nem is tökéletes minden itt.

Lágymányos Rulez 2011.02.23. 12:58:35

Jaj,ez nagyon gyenge volt.A nagytöbbség kurvára nem illeszkedik be,pláne a másod és harmadgenerációs törökök,nem olyan romantikus ám ez a helyzet.Ez olyan mintha nekünk cigány polgártársainkról csak az jutna eszünkbe,hogy milyen aranyosan táncolnak/zenélnek... Hát nem.Ahol én éltem Németo.-ban ott a város fele kb. külföldi volt,és erősen basztatták a Murukok (a dél európai cigányjellegű bevándorlók gyűjtőneve) az őslakosokat.Budapesten sosem féltem bizonyos városrészekbe elmenni,ott sok ilyen volt,pedig nem a Ruhr vidékről,vagy Berlinről beszélünk.Az átlag német nyilván utálja a bevándorlókat,csak nem modnhatja ki a szemét liberális uralom miatt,mert,ha csak megemlíti,hogy nem kellene újabb mecseteket építeni,máris lenácizzák.Na pont effelé haladunk mi is.Kifejezetten örülök ebből a szempontból,hogy nálunk ilyen proliság van,meg idegengyűlölet,így ide nem akar jönni a sok szemét hulladék népség.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.02.23. 13:22:00

nehéz dolog.
Migrációra szükség van, mert így biztositott a hasznos nézetek, ismeretek és a társadalom számára hasznos emberek mobilitására.

De ez nyilván feszültséggel jár. Minden migráns esetén el kell gondolkodni, hogy hajt e annyi hasznot a társadalom számára, amennyi feszültséget okoz. Továbbá intellektuális feltételeket kell állítani : ilyen p.l. a nyelv illetve a szokások megfelelő elsajátitása.

A példánál maradva : az orosz rendszerfejlesztő programozó vagy az ukrán numerikus mérnök sokkal hasznosabb és sokkal kevesebb veszélyt jelent a társadalmi békére, mint az írástudatlan fekete afrikai vagy marokkói bevándorlók.

NewWay 2011.02.23. 13:29:19

A posztból kimaradt a francia példa, ahol a bevándorlók még dolgoztak bőszen, de a gyerekeiknek már büdös volt a kukatakarítás, gyári robotmunka. Meg persze a szülőknek idejük sincs a gyári munka mellett nevelni a gyerekeket, neveli hát az utca.

A következményeket lehetne elemezni...

Magyarországon nincs igazán idegengyűlölet, bár azért az érdekes, hogy volt olyan párt, amely nyíltan egy szomszédos nemzet ellen uszított, hogy azok jönnek és elveszik a pénzünket és a munkánkat!

(Az MSZP: jön a 23 millió román!)

is 2011.02.23. 13:44:15

@Suum Cuique: "Európában igazi, és eredeti értelemben vett nemzetek vannak."

Vagy 200 eve sem. Nemetorszagot 1871-ben kialtottak ki, addig soktucat hercegseg, orgrofsag volt. Magyarorszagon 5+ nemzet eldegelt Trianon elott. A romai birodalom 1000 evig nem nagyon volt nemzeti alapu. Az olaszoknal az Eszaki Liga mar majdnem elszakadt. Spanyolorszagban az alkotmany szerint tobb onallo nemzet el egyutt, es Barcelonaban egy spanyolt se talalsz, csak katalant, a baszkokrol, skotokrol, frizekrol pedig meg nem is beszeltunk.

De nem ez a baj, hogy hulyeseget beszelesz. Hanem az, hogy a tortenelem osszes eddigi peldaja azt mutatja, hogy azok az orszagok es nepek, amelyek nyelvi, faji es egyeb kizarolagossagi alapon probaltak elobbre jutni, es ezen az alapon bezarkozni, azok nem jutottak elobbre. A nemetek a legjobb pelda: amig Deutschland uber alles volt, addig ketszer is elvesztettek a vilaghaborut. Amiota osszefognak a franciakkal, beengedik a torokoket, megallithatatlanok. Lehet orulni, hogy nalunk aztan mindenkit kiutalunk (szemben Szent Istvan intelmeivel, pedig mindenki ra hivatkozik, hogy milyen fasza Magyarorszagot csinalt), de igy megyunk is egyre gyorsulo tempoban lefele mennyisegben es minosegben is.

oTTo$$ 2011.02.23. 14:09:23

mekkora valosagtol elrugaszkodott poszt.
igen rengeteg török bevandoló dolgozik a BMW fejleszöközpontjaban . hihtelten...
en egy török 2 generacios nemettel dolgozok egyut ö mondja hogy szar ez igy mert ott is kemenyen megveszik , jo kis szocialis igeretekkel, a legszegenyebbek szavazatait no kik is?

mp1526 2011.02.23. 14:18:15

@Lágymányos Rulez: nem a nácizmus miatt nem akar ide senki se jönni! Van egy kis eltérés az életszínvonalban meg a gazdaságban... Ezért nem jön ide senki, inkább csak megy el, aki nem vak meg hülye...

Akszin 2011.02.23. 14:26:42

@Lágymányos Rulez: Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam, és akkor rugaszkodj neki újra. Ugyanis nemcsak TÖRÖK bevándorlók vannak. Az átlag bevándorlók többsége beilleszkedik. A török egy része megpróbálja. A hardcore törökök nem akarnak beilleszkedni.
Egy 12 éves Peter Wojwonicról senki nem tudja eldönteni, hogy a nagyszülei sziléziaiak voltak-e, avagy a szülei jöttek Németországba, amikor ő 2 éves volt (ld. egyik előző posztomban Raphael, a lengyel sofőr). A többség igenis be akar és tud illeszkedni.

Lágymányos Rulez 2011.02.23. 15:10:07

@Akszin: Számomra teljesen világos,hogy NEM CSAK török bevándorlók vannak,de messze a legtöbben ők vannak,és messze ők állnak kultúrálisan,kinézetre,vallásra a legtávolabb a németektől.Az első generációval még nem volt baj,de annál inkább a következőkkel... Te is tudod,hogy nem a lengyelekkel van baj pl., hanem a déliekkel,és az Európán kívüliekkel,illetve úgy általában a muzulmánokkal.Gyorsan le kéne zárni a picsába a határokat,de afrikát minimum elkeríteni hadihajókkal,mert amilyen tömegekben érkeznek Európába,annak előbb utóbb polgárháború lesz a vége.Lásd dél Franciao-t,ami gyakorlatilag már afrika,köszönhetően a ratyi liberális hozzáállásnak.Ja,és nehogy azt hidd,hogy ezek a szegény bevándorló gyerekek is olyan liberálisan állnak jótevőikhez,mint fordítva... Szerintem elcsodálkoznál..

Lágymányos Rulez 2011.02.23. 15:11:50

@mp1526: van igazságod,de mondjuk Bangladesből,vagy Koszovóból nézve ez már nagyszerű kis helynek tűnhet,nem beszélve bármelyik szennyes afrikai országról..

cellimega 2011.02.23. 15:22:13

Nem vagyok bev.ellenes. A határon túli m-okét pl. kimondottan szorgalmaznám.

De 1 dolog nagyon idegesít: mikor kijelentik, hogy a term. fogyás miatt ELENGEDHETETLEN a bevándorlás.

Ez baromság. Van élet egy 8 milliós Mo-on is szerintem. A balti államok dinamikusan fogynak, mégis egész jól elvannak.

mp1526 2011.02.23. 15:26:03

@Lágymányos Rulez: na ja, csak ott azt se tudják, hogy melyik városban van az a magyarország. :DD Azon kívül, meg ha már vált az ember, nem egy picit jobbra vált, hanem sokkal jobbra, ha teheti. Gondolom, ha Te munkahelyváltásban gondolkodnál és az aktuális 100 Ft helyett van lehetőséged 110-et meg 300-at keresni, nem sokat fogsz gondolkodni a választáson... :)))

mp1526 2011.02.23. 15:29:36

@cellimega: biztosan lehet élet egy 8m-s Mo.-on is, csak az nem mindegy, hogy éri el az ország azt a 8m-t a 10-ről!? Mert ha kidobunk mondjuk 3 millió kisebbségit és hozunk helyettük 1 millió német meg osztrák fejlesztőmérnököt, akkor ugye ugyan az lesz a végeredmény, mintha elmegy 3 millió értelmiségi és jön még 1millió kisebbségi... Az élhetőségét a két verziónak ugye nem kell taglalnom...

Lágymányos Rulez 2011.02.23. 15:38:38

@mp1526: ezért írtam Bangladest meg Afrikát,mert onnan idejönni nem 100-ról a 110-re ugrás,de még csak nem is a 300-ra ;-)

collateral collector (törölt) 2011.02.23. 16:15:17

én arra leszek kíváncsi, hogy hogyan alakul a helyzet Észak-Afrikában, és a Közel-Keleten. ha káosz lesz, akkor a menekültek durván meg fogják rohamozni az EU-t.

persze tudom, hogy eddig is durván rohamozták, és tulajdonképpen az EU legnagyobb hosszú távú problémája pont az illegális bevándorlás megfékezése. de ez nem azt jelenti, hogy nem tudnak még az eddiginél nagyságrendekkel többen jönni.

bombadil 2011.02.23. 16:49:22

Azt hiszem, a kérdés most megint igazán aktuális, a tunéziai menekültáradat kapcsán. Olaszország EU-s összefogást sürget az illegális bevándorlás megakadályozására. Egyébként pedig aki járt már a spanyol-marokkói határon, az nagyjából el tudja képzelni, mi pénzt emészt fel Európa védelme….
…. És igen, valóban súlyos, ellentmondásos a probléma. Mert egyrészt kellene valamiféle humanitárius segély ezeknek az alulképzett, nyomorgó embereknek… másrészt pedig ott az igazán nagy dilemma, hogy ezek a menekültek a jólét felé tartanak, ugyanakkor eszük ágában sincs átvenni az európai értékrendet. Tehát támogassuk azokat az embereket, akik kézzel-lábbal tiltakoznak az övékétől oly nagymértékben eltérő kultúrától? Legyen kötelességünk befogadni azokat, akiknek esze ágában sincs elfogadni az általunk jónak ítélt normákat?
Egész Észak-Afrika egy hatalmas demográfiai robbanás kapujában áll. A problémának még csak az elején vagyunk….

Lágymányos Rulez 2011.02.23. 16:52:37

érdemes utánanézni a most forrongó észak afrikai országok átlagéletkorának.Ez nagyjából 19-24 év között van.Na ez tényleg ijesztő..

Blog.hu-s nickname 2011.02.23. 17:02:15

@Lágymányos Rulez:
"Budapesten sosem féltem bizonyos városrészekbe elmenni"
Magyarország <> Budapest. Menj el 1-2 vidéki városba (tudod, nem villamos, meg metró, hanem vonat vagy autópálya...) és fogsz vérbeli magyar murokkal is találkozni...

Akszin 2011.02.23. 17:11:05

@Lágymányos Rulez: Nos, akkor miről vitatkozunk? A poszt "bevándorlókról" szól, és nem "török bevándorlókról".
Szerintem egyébként a probléma sokkal komolyabb és árnyaltabb, semhogy "afrikát minimum elkeríteni hadihajókkal" szintű kezeléssel meg lehetne oldani.
Nem tudom hogyan, mert ha tudnám, akkor miniszter lennék valamelyik eu-országban. Ezért bátorkodtam javasolni, hogy figyeljünk Németországra, vagy bármelyikre, ahol kicsit előbb jelentkezett a probléma. Hogy ne akkor kelljen NEKÜNK tüzet oltanunk, amikor már a fejünk felett ég a ház.
Egyébként amin meglepődtem, az az, hogy viszonylag kevés kínait láttam itt eddig.

monk830 2011.02.23. 18:02:50

europa nyugati orszagai mar biztosan nem fognak tudni felvenni tobb menekultet.lehet,hogy a volt kgst orszagokra kerul a sor, de akkor viszont kifog torni a nepharag...hozzateszem teljesen jogosan..faj a szivem,hogy ezt kimondom de hermetikusan el kell zarni europat toluk...menekuljenek mashova...de van meg egy megoldas az ujragyarmatositas es a desertec program azonnali elkezdese ahol 100ezreket lehetne viszonylag hamar munkahoz juttatni..

kuki123 2011.02.23. 19:45:09

"Az 5 év alatti gyerekek egyharmada bevándorló szülőktől származik."

erre már az átlag németek is rájöttek...Sajnos túl későn.

"A Németországban született, bevándorló háttérrel rendelkező gyerekek nagy többsége minden gond nélkül beilleszkedik, átveszi a német szokásokat."

DE szép is volna az élet.

Akszin 2011.02.23. 20:37:37

@volánrulz:
Úgy tűnik,te is egyenlőségjelet teszel a bevándorló és a török közé. Holott a posztban pont nem erről van szó!

kuki123 2011.02.23. 23:07:02

@Akszin:
úgy tűnik te is egyenlőségjelet tettél a bevándorlók népességszáma közé vagy a hozott életvitel közé

de már egy ukrán, lengyel beilleszkedési képességei között is ég és föld van hát még a nem tősgyökeres(legalább 500év) európaiak nézzük...

Akszin 2011.02.23. 23:34:12

@volánrulz: ????????,
Van x számú bevándorló. Abból y számú simán beilleszkedik , n számú meg nem (hogy miért igen és miért nem, azt a poszt nem firtatja, mert a szerzője nem érzi magát statisztikai, szociológiai, vallástudományi, pszichológiai téren elég felkészültnek magát rá, továbbá vannak direkt erről szóló tanulmányok, de ha gondolod, fejtsd ki részletesen). Y több, mint n. Az n számú bevándorlók nagyrésze egy bizonyos körből származik. Erről szól a poszt.
Mi nem stimmel az általam leírtakkal?
süti beállítások módosítása