HTML

Bevándorlók - mellettünk

Magyarországra érkező bevándorlók életéről: hogyan főznek, miként őrzik kultúrájukat, hogy látnak minket, egyáltalán: hogy érzik magukat?

Írj és nyerj!

Írd meg te is élményeidet bevándorlókkal kapcsolatos élményeidet, és nyerj utazást! Részletek

Friss topikok

  • benjamin5: Örülök hogy megtaláltam ezt a blogot.:) (2011.12.02. 17:33) Kis hazánk és a bevándorlók
  • orsful: Egyszerűen taszító az írása. A bejegyzés pedig csapongó és stílustalan. Nem is tudom, hogy szánom ... (2011.11.23. 13:28) Bevándorlók mellettünk.
  • Akszin: @volánrulz: ????????, Van x számú bevándorló. Abból y számú simán beilleszkedik , n számú meg nem ... (2011.02.23. 23:34) Bevándorlók mellett

Tudással egy toleránsabb társadalomért

2011.02.21. 22:07 Tidbit

A multikulti halálára

Címkék: bevandorlok mellettunk

Bevándorlók. Ma a kifejezésnek pejoratív értelme van, és nem csak a szélsőjobboldali közbeszédben. Kivándorlók. Ennek meg inkább pozitív a megítélése, mintha önmagában az, ha valaki elhagyja hazáját, egyértelműen azt jelentené, hogy egy élhetetlen közegből minden bátorságát összeszedve (szűk családját felnyalábolva) útnak indul az ismeretlenbe, keresni a maga aranyát.

De miért lenne baj, ha valaki idejön és miért erény, ha elmegy? Nem inkább azt kellene értékelnünk, aki minket választ, mert itt nyugalomban élhet, mert valamiért szereti az országot, mert azzal együtt is marad, hogy az elején nem beszéli nehéz nyelvünket és hihetetlen bürokratikus akadályok árán tud bármit elintézni, mint azt, aki gyökereit (időlegesen?) elvágva, a körülményekre hivatkozva feladja a küzdelmet és továbbál?

Végtelenül leegyszerűsített és egyoldalú világkép. Ahogy az is, ha azt gondoljuk, az összes kínai piacos, az összes vietnami drogkereskedő, az összes afgán háborús menekült. Vagy: az összes amerikai, kanadai és angol bevándorló jófej, diplomata vagy esetleg angoltanár. Nem újdonság, hogy a sztereotípiákra építő vagy légből kapott előítéleteink döntenek, de akármennyire is nyilvánvaló, hogy csak toleranciával és nyitottsággal juthatunk előbbre, mégis alig ismerjük egymást.

Bevándorlók – mellettünk a blog címe. Mellettünk, tehát nem a mi páholyunkban, csak a másikban. Ez a felfogás tőlünk nyugatabbra ezekben a hetekben megbukott. Az integrációra képtelen, kulturális másságukat mindenáron fenntartó bevándorlók STOP táblát kaptak a németektől, a franciáktól és a britektől. Mi még nem tartunk itt, aminek egyetlen oka az arányokban keresendő: nálunk nem él (még) annyi külföldi, hogy azzal komolyan küzdenie kelljen az országnak. Jó lenne, ha nem is jutnánk el idáig, hanem felismerve a nyugati következményeket (bármilyen belpolitikai konfliktusnál mindig a nyugati előképekre mutogatunk, ugye-ugye), elvárnánk az integrációt a bevándorlóktól, továbbá elősegítenénk azzal, hogy kiemeljük fejünket a homokból és érdeklődünk irántuk. Kezdjük kicsiben: az emberi kapcsolatok szintjén...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mellettunk.blog.hu/api/trackback/id/tr12678361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása